Advies voorjaar 2015

Prokofiev: Symphony nr.7 C-sharp minor op.131 (1952) (32’) **//3332-4331//** timp perc xyl hp pno str
Tsjaikovsky : Symfonie Nr.6, Pathetique. 46 min 2222-4231
Motivatie : Het bestuur heeft gevraagd een programma advies op te stellen dat zonder solist kan (niet moet) worden uitgevoerd. Ook houden we er rekening dat het project na Mahler V aantrekkelijk is en voldoende verschilt.
Tsjaikovsky 6 is uiteraard een meesterwerk, en gewild door de musici. Wel dubbel hout. Dat is goed te combineren met de Zevende Symfonie van Prokofiev omdat die niet moeilijk is.
Een nadeel is dat in Prokofiev een orkestpiano inzit, wat op concerten en misschien op repetities extra kosten oplevert. Anders dan een pianoconcert kan in repetities wel van een piano gebruik gemaakt worden.
Een alternatief is de combinatie van Prokofiev S7 met Rachmaninoff’s Symfonische Dansen. Voordeel is dat in beide werken 3voudig hout is bezet en de piano in beide wordt gebruikt.
Ook de combinatie van Rachmaninoff’s Symfonische Dansen met Tsjakovsky’s Pathetique is mogelijk maar wellicht moeilijker dan Prokofiev 7.
Alternatieve bouwstenen

  • Stravinsky: Symphony in Three Movements (24’) 3233-4331 pk perc hp pno

Advies najaar 2015

Bruckner: Symfonie Nr. 4,5, 7 of 9 (in overleg met o.a. Daan)
Voor de pauze:
Motivatie: Daan heeft ook aangegeven geïnteresseerd te zijn nog eens een Bruckner Symfonie te spelen na het geslaagde project met de Zesde Symfonie. Hoewel het enthousiasme in het orkest voor Bruckner wellicht wisselend is, zijn er zeker genoeg fans om een van deze stukken te programmeren. De Zevende en Negende Symfonie hebben ook 4 wagnertuba’s. Die kunnen wel geregeld worden. De 8ste en 9de symfonie zijn de enige Bruckners met 3-voudig hout. De Achtste Symfonie wordt wellicht te lang geacht. In het voorprogramma is het van belang dat houtblazers voldoende te doen hebben, zodat er voldoende leuke partijen overblijven. Als we de 9de kiezen, kan een vlot nummer voor de pauze geen kwaad vanwege de twee langzame delen in de Symfonie.