Toekomst:

De afgelopen jaren zijn een aantal programma’s bedacht, die nog steeds passend en aantrekkelijk zijn voor De Philharmonie. De planning is afhankelijk van het vinden van de juiste zalen of bijzondere gelegenheid.

Mahler: Das Lied von der Erde

Van de symfonieën van Mahler is het ongenummerde Das Lied von der Erde het eenvoudigst speelbaar voor de Philharmonie. Wel zijn twee solisten vereist: Een tenor en Alt (of Bariton). Is het mogelijk zo'n concert met betaalbare solisten te organiseren? Het stuk duurt een ruim uur. Bezetting 4353-4331 timp perc glock mand 2hp cel T&A/Bar Wat kan er bij Das Lied von der Erde? Een niet te bewerkelijke Wagner Ouverture (Parsifal, Meistersinger?). Misschien is een klassieke symfonie een optie (Besproken is een programma met Schumans eerste symfonie).

Orgelprogramma

Saint-Saens Symfonie Nr.3 Keuris Orgelconcert (22') Janacek Taras Bulba Afhankelijk van goede orgels en goede concertlocaties. Mogelijk uitkoop in orgelserie Bijvoorbeeld Haarlem De Philharmonie met een mooi Cavaillé-Colle orgel of in de parkkerk zie http://www.orgelpark.nl/ Alternatief voor Keuris Copland: Symphony for organ and orchestra (1924) (25') 3333-4331 timp perc 1-2hp opt cel str org solo Hindemith: Concert for Organ and Orchestra 1962 (25') 2223-2231 timp perc cel str org solo

Engels programma

bouwstenen: Elgar Enigma Variations op.36 (28') 2223-4331 timp perc org str
Vaughan-Williams Symphony Nr.6 in E minor (1947) (34') 3333 sax 4331 timp 3perc 1-2hp str
Britten Four Sea Interludes from Peter Grimes op.33a (15’) 2223-4331 pk perc hp str eventueel aan te vullen met de Passacaglia uit dezelfde opera op.33b
Britten Sinfonia da Requiem op.20. (20’) (1940) 3333 sax 4331 pk perc 1-2hp pno
Of misschien ooit (er zijn fans in het orkest): Holst The Planets Op. 32 (1920) (55’) 4444-6432 2timp perc 2hp cel glock xyl org str female choir 50'-60'

Musical project

(bv. Bernstein, Candide) Verder uitzoeken. Bastiaan heeft ideeën. Afhankelijk van selectie van de beste musicalmuziek en betaalbare solisten.

Operaproject

Idem

Populair concert of kinderconcert

Lastig om orkest voor korte stukken te concentreren.

Shakespeare programma

Tsjaikovsky: The Tempest Fantasie Ouverture & Romeo & Julia Fantasie Ouverture (Hamlet Ouverture is minder leuk en veel werk)
Sibelius: The Tempest, incidental music, ouverture, suite 1, suite 2
Nystroem: Sinfonia Shakespeariana (1952) https://www.youtube.com/watch?v=QUApGTlRyr4 3333-4331 timp perc hp, cel piano 26 min zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6sta_Nystroem
Nystroem: The Tempest: incidental music Suite https://www.youtube.com/watch?v=Bq-FKP-8ZV0 13 min vrouwenkoor
Raff: Ouverture The Tempest (& Romeo &Julia 2222-4230 timp str,9min), MacBeth zie ook youtube en www.raff.org geen groot symfonieorkest
Sjostakovitsj: Liederencyclus
Walton: Hamlet Symphony
Bloch: Twee intermezzo's uit Hamlet

Amerikaans / Latijns Amerikaans programma.

Dit is vanwege de hogere kosten van instrumenthuur en bladmuziek niet doorgegaan in najaar 2013. Wanneer er voldoende tijd is voor fondsenwerving moeten die meerkosten zonder meer gecompenseerd kunnen worden. Eventueel zijn nog wijzigingen in het programma aan te brengen, zoals het inruilen van het pianoconcert van Gershwin voor iets anders. Ook komen er regelmatig verzoeken voor de Symphonic Dances uit West-Side Story.

Potentieel Koorproject:

Wanneer het Haags Toonkunstkoor het Requiem van Verdi zou willen zingen (ism een ander koor?) dan zou dat bij het orkest waarschijnlijk op brede steun en belangstelling kunnen rekenen. Dat zou als samenwerkingsproject, of als koorbegeleiding naast een niet te zwaar eigen project kunnen.

Orgelproject

Er is eerder al een programma samengesteld rond het gebruik van een concertorgel, met de 3e symfonie van Saint-Saëns, Taras Bulba en het orgelconcert van Keuris. Dat programma is mogelijk zodra er goede concertlocaties met orgel zijn gevonden. Het concertgebouw in Haarlem is uitermate geschikt, maar in Amsterdam is nog geen geschikte locatie gevonden.

Nederlands festival Amsterdam?

Reinout heeft contact met iemand die een soort festival wil organiseren rond Nederlandse componisten (met een straat in Amsterdam Zuid). Leuk om verder te onderzoeken. Helaas is niet alle muziek van Nederlanders geslaagd. We kunnen ook insteken op een bijdrage met de beste stukken uit het Nederlands repertoire, zoals Tristan Keuris en Rudolf Esscher.

Filmmuziek project

Er is voldoende muziek om een fantastisch project te vullen met filmmuziek. Het leukste is een project met vertoning van film. Dat kan wellicht in samenwerking met het Filmmuseum, maar kan niet in The Eye. Het muziekgebouw schijnt standaard een projectiemogelijkheid te hebben.
Te denken valt aan:
Prokofiev: Alexander Nevsky (met koor) 45 min op film Sergei Eisenstein
Miklos Rosza: Ben Hur https://www.youtube.com/watch?v=Gcc2CYxBiS8
John Williams. Enz.
Maar ook: Erik Satie: Entr’act uit Relâche
Dit is dus ook een project dat staat en valt bij het vinden van de goede locatie en samenwerking.

Balkan Programma (waarmee Marien altijd te koop loopt J)

Bartok De Houten Prins 4444 - 4631-timp, perc(4), hp(2), cel, alto sax, t.sax, cornet(2), str 50 min.
Voor de pauze een niet te moeilijk programma met een keuze uit bv.
  • Enesco Roemeense Rhapsodie Nr.1
  • Kodaly: Dansen uit Galanta of Concert voor orkest (niet Bartók)
  • Liszt: Les Préludes
  • Smetana: De Moldau / Uit Bohemens Wouden
  • Martinu: concert